Kabe kutsal mıdır?

Arap dini, İslam’ın tek ve gerçek Tanrısı olarak Allah’a tapınmayı kabul etmiş olmasına rağmen, hala çok tanrılı geçmişine adanmışlığından arınamamıştır.

Küp şekline benzeyen Kabe, Mekke’de konumlanmış olup, İslam’ın en kutsal yeridir, ancak İslamiyet gelmeden önce orası pagan tapınağı olarak kullanılmaktaydı.

Bu yapının temel taşı, cennetten düştüğü ve siyah renginin insanoğlunun günahının karanlığıyla bağlantılı olduğu söylenen siyah bir göktaşıdır. Günümüzde Müslümanlar, Hac süresince bu taşı hürmet ve tapınma adına öpmektedirler.

İslam öncesi kültürde, eski Araplar, kendi rituel uygulamalarının bir parçası olarak bu kayalara değer veren kült kaya fetişizmin etkisi altındaydılar.

Araplar taşa taparlardı, yani; kabile gruplarının taptıkları, kara kayalara ev sahipliği yapan Kabe tapınağına sahiptiler.

Kabe ile ilişkili olan ritüellerden biri, tapınağın etrafında dolaşma veya tavaftır. Bu pagan uygulamasının nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bir teori şu şekildedir: Bu kabile grupları, ay, güneş ve yıldızlara tapınmayla ilgili göksel objelerin hareketine benzer olarak Kabe’nin etrafında dönerlerdi. Bu uygulama aynı zamanda, bu kabilelerin bir tanrı ya da ruh tarafından meskun edildiğine inanılan taşı öpmeyi içerirdi. Bu kayayı öpmenin ve bu taşa dokunmanın bereket getirdiğine inanılırdı.

Aynı zamanda, Kabe’ye ait kara kayayla ilgili olan bir şey vardı ki; o da ay tanrısı Hubal’a tapınmaydı.

Eski pagan geçmişleriyle ilgili olan Arap kültürünün diğer yönleri; Mina’da “taş atma”, “Koşma” Safa ve Marwa, bu da sadece paganların eskiden iki put arasında koşmalarını yeniden sahnelemeleridir ve son olarak; “Şükür”, bunun da anlamı ölmüş atalarını övmekle alakalı eski ritüellerini taklit etmektir ve günümüzde bu davranış doğrudan Allah’a karşı övgü olarak yeniden biçimlendirilmiştir.

Arap kültürü, yeni tek tanrıcılık afişi altındaki iddialarına rağmen, pagan geçmişinden tamamen arınmış gibi görünmemektedir. Bu Arap kültürüyle birlikte bu bağdaştırıcı uygulamayı İslam dinine sokmak, dinin unsurlarını arındırmaktan çok bir karışım yaratmaktadır ve Kabe’nin İslam’ın direk taşı olarak öne çıkan bir aksesuar olması, bu dini yapının mabedinde bazı çatlaklar olduğunu ortaya çıkarmaktadır.

Tek gerçek din olarak kendi eşsiz kimliğini ortaya koymak bakımından, İslam gerçekten ne kadar ileri gidebilmiştir? Yapısını, Yahudi-Hristiyan inançlarından aldığı ve içeriğini pagan geçmişinin benzerleriyle süsleyip doldurduğu açıktır.

Bu gerçek bir din midir yoksa diğer din, dünya görüşleriyle iş birliği içinde olan yerel din uygulamasını birleştiren çeşitli fikirlerin birikiminin aktarımından mı ibarettir?

Kült geçmişiyle bağlantılarını arındırmamış bir dine karşı teslim olmaya ve bağlılık yemini etmeye istekli misiniz? İslam; ilahi bir varlık tarafından verilen bir vahiye dayalı yeni bir din olarak, onu ince bir cila ve pazarlamayla örterek, putperestliğin aynı yapısını yeniden organize etmekten ve şekillendirmeden mi ibarettir? İslam peçesinin altında saklı olan; muhtemelen tanrıların totem direği karşısındaki tek başlı bir puttur.

Bu blogu yazarken, bu konuyla ilgili birçok farklı kaynağı bir araya getirdim, ayrıca veri derlerken bu bilgi hakkında dürüst ve net bir değerlendirme yapmaya çalıştım.

Bu blogun içeriğini sadece hakaret, iftira kampanyası olarak görüp, reddetmemenizi sizden rica ediyorum. Önyargılı olmadan, bu konu hakkında kendi araştırmanızı yapmaya sizi teşvik ediyorum.

Bu blog aracılığıyla, Müslümanlar ve onların kutsal kabul ettiklerine karşı lüzumsuz iftira ve suç tasninden kaçınmaya çalışırken, onları İslam inancını sorgulamaya davet ettim. Birçok Müslüman arkadaşımın, inançlarında istekli olduklarının ve Tanrı kavramlarında samimi olduklarının farkındayım ve buna sonsuz saygım var. Ancak, onlardan yapmalarını istediğim şey; bağlılık ve itaatleri hususunda daha iyi kararlar almalarında, onlara rehberlik edecek gerçek bilgilere izin vermeleridir.

Konuyu kapatırken, Eğer Müslümansanız, dua aracılığıyla, İslam inancı ve uygulamasının ardındaki gerçeği Tanrı’ya sormanızı öneririm.

 

 

Tanrı’yla nasıl ilişki kurulur

Tanrı’yla nasıl ilişki kurulur

 

Daha fazla Bağlantılar

Müslüman ve İslami kaynaklar

İsa ve İslam

Is the Ka’ba sacred?

 

Leave a Reply