Dinsel Törenlerle Arınma ve Temizlenme

Dünyadaki büyük dinlere baktığınızda, regl, flatülans, uyku, cinsel ilişki, bilinçsizlik, kan dolaşımı, sperm, kusmuk ve hastalık vesaire gibi günlük aktiviteleri de içinde bulunduran çocuk doğumu ve ölüm gibi normal hayattaki olaylarla bağlantılı olan dini törenlerle arınma yöntemleri vardır.

Diğerleri bütün vücudunu suya batırmayı tercih ederken, bu arınma ayinlerinin bazıları da Bahai İnancında olduğu gibi temizlenmeyi içermektedir.

Müslümanlar ’da abdest ve boy abdesti bulunurken, Yahudiler el yıkama ve Mikve gibi uygulamalara sahiptirler. Hindular kutsal Ganj nehrinde yıkanırlar ve Achamana ve Punyahavachanam gibi arınma ritüellerini yerine getirirler. Şintoizm dininden olan kişiler Misogi yaparken, Amerikan Kızıl Derilileri ise Buhar Kulübesine sahiptirler.

Bu dinler birçok konuda ve dünya görüşlerinde farklılıklara sahip olsalar da, bir şekilde suyu içinde bulunduran bir takım benzerlik ve yakınlığa sahiptirler. Su ile birlikte insanlar bilinçli bir şekilde içinden gelen bir farkındalık sonucu kirliliğini giderir. Bu yüzden evrensel çözücü ve arınma aracı olan su ile birlikte yapılan hareketler temizlenmeyi sembolize etmektedir.

Bazı dini ifadelerde bulunan kendinin farkında olma, eski vecizelerde görülen arınmış olanın tanrının yanında olduğu yöntem bilimsel yaklaşımına göre insan bilincinin sınırlarını aşan gerçekliğe yönelik düşünceli bir anlayış haline gelmektedir. Ancak dini itibarsızlık ya da memnuniyetsizlikle ilgilenen yeterli bir araç olarak ya da kutsal varlık olarak adlandırılan arınmış olanlar için hazır olarak uygulanırken, bu fiziksellikle ya da materyalizmle arasında bir bağlantı olduğunu söylemek, sezgisel olarak tam bir arınma anlayışı ya da sürdürülebilir bir arınma etkisi eksikliğiyle beraber bitmek bilmeyen bir yıkama döngüsüyle aynı aktiviteleri tekrar tekrar yapması gerektiği için ters etki yarattığı kanıtlanmıştır. Kutsama ve kutsallık ihtiyacına olan bu reaksiyonlar, zamanın kısalığıyla aksi ispatlandığı için kısa süreli olan ve sık sık insanoğlunun ahlaksızlığı ve kusurlu oluşuna maruz bırakıldıklarından dolayı kendilerini sürekli olarak tekrar tekrar yıkadıkları için bir fayda yığını oluşturma da başarılı olamamışlardır. Bu yüzden tekrar tekrar arınma olayının ebedi anlamda ortadan kaldırılması pek mümkün değildir çünkü kendi benliklerinin ulaşılamayan kısımlarına onların beşeri kalplerindeki kirliliği ortadan kaldırarak ulaşabilen birisine ihtiyaç duymaktadırlar.

Her halükarda yıkanma ve yıkamayla ilgili hijyene dayalı bazı pratik faydalar bulunmaktadır ancak bu alışkanlığa bağlı dış derinin yüzeysel olarak tedavi edilmesinin kişisel özellikleri aracığıyla ki bunlar samimi olabilir ya da dışarıdan bir bilgelik şekli olarak görülebilir, bir bireyin iç ve dış görünüşü arasında direk bir ilişki kurmak çok doğru olmayabilir çünkü bu kişiler fiziksel gerçekliği manevi olan ve ölümsüz ruh ile birleştirirken bireysel ruhani varlığa katkıda bulunduklarında, yüzeyselliğin ötesine nüfuz etmekte başarısızdırlar.

Haham Yeşua yoldaşları Yahudilere işaret ederek o tarz uygulamaları şöyle belirtmiştir:

Matta 15:1-2,11, 17-20
15 Bu sırada Yeruşalim’den bazı Ferisiler ve din bilginleri İsa’ya gelip, “Öğrencilerin neden atalarımızın töresini çiğniyor?” diye sordular, “Yemekten önce ellerini yıkamıyorlar.”
11 “Ağızdan giren şey insanı kirletmez. İnsanı kirleten ağızdan çıkandır.”
17 “Ağza giren her şeyin mideye indiğini, oradan da helaya atıldığını bilmiyor musunuz?
18 Ne var ki ağızdan çıkan, yürekten kaynaklanır. İnsanı kirleten de budur.
19 Çünkü kötü düşünceler, cinayet, zina, fuhuş, hırsızlık, yalan yere tanıklık ve iftira hep yürekten kaynaklanır.
20 İnsanı kirleten bunlardır. Yıkanmamış ellerle yemek yemek insanı kirletmez.”

Bu meselenin diğer yönünü kirleten insanlardan ziyade, ahlaki bozukluklardan geriye kalan suç ve utancın kirliliğini kaldırmak için algı ve anlamanın daha derin bir farkındalığıyla bu mesele ilgilenebilir. Bu bize Lady Machbet’in “Dışarıda, lanetli nokta” diye Kral Duncan’ın ölümünde onun rolünü ilgilendiren, günahla lekelenmiş katliamı kendi ellerinden uzaklaştırmak için bağırdığı Shakespeare’in oyunu hatırlatmaktadır.

Bu dini törenleri yerine getirirken bazı konularda, onların hareketleri yoluyla ahlaksızlık durumlarını açık bir şekilde itiraf etmek dolaylı bir yol almaktadır. Bu yüzden yıkamak insan kabiliyetini ve kendi çabalarını gizemli bir şekilde işi yaparak, yeteri kadar ahlaki bozukluklarıyla uğraşarak ve arınmak için olan bu zorunlu dürtüyle beraber bir cevaplama yolu haline gelmektedir.

Tekrardan, uzlaşmak ya da bu meseleleri sınırlı ve bağımlı insan yetenekleri aracılığıyla onaylamak için yeterli yolların bir haliyle dengelemek için tövbekâr bir hareket olarak ve bu çeşitli yöntemlerle yatıştırmak, lütuf elde etmek ve insan faktörlerine bağımlı yetenekler olduğu için, bu dini törenleri yerine getirirken farkındalıkları, arzuları ve dindarlıklarının bir etkinlik göstermede başarısız olduklarına inanıyorum. Bunun herhangi bir şekilde mümkün olsa bile, durumları ya da arınmış oldukları durum ne zaman affedilmek için yeterli olacak ve ne derecede bir ovalama kalıcı bir şekilde ruhlarını ve tinlerini geçmişten geleceğe kadar karartmış kalplerinde etkisini bırakan dövmenin izlerini silmeye yeterli olacak?

Sonuç olarak, bütün insanların içinde kutsal Tanrı’nın standardını bozduğumuza dair gerçek bir vicdan algısı vardır ve bu önemli çatışmayı da ortadan kaldırmakta başarısız olanlar için gelecekte bir yargılama olacağı algısının yaklaştığını Tanrı göstermektedir.

Romalılar 2:14-16
“14 Kutsal Yasa’dan yoksun uluslar Yasa’nın gereklerini kendiliklerinden yaptıkça, Yasa’dan habersiz olsalar bile kendi yasalarını koymuş olurlar. 15 Böylelikle Kutsal Yasa’nın gerektirdiklerinin yüreklerinde yazılı olduğunu gösterirler. Vicdanları buna tanıklık eder. Düşünceleriyse onları ya suçlar ya da savunur. 16 Yaydığım Müjde’ye göre Tanrı’nın, insanları gizlice yaptıkları şeylerden ötürü İsa Mesih aracılığıyla yargılayacağı gün böyle olacaktır.”

Tanrı karşıtı olan kandırılmış psikopatın düşmanlığı düz bir şekilde kişisel mekanlarını, kendi inançlarına göre dinin iradesi zayıf insanların toplandığı ve inandıkları bir yer bulabilmek için Freudyen fantezisinin sinir hastalığına yenik düştükleri bir meydan olarak görmelerinden dolayı çıkmaza gittiğini düşündükleri bir yolculuğa çıkmayı reddederken, İnsanoğlu bu yolculuğu aydınlığa taşımak için çözüm ararken bir çığır açarak, bu gerilimle başa çıkabilmek için kuruntusal dini ideoloji diyalogları oluşturarak ve yaratarak mücadele etmiştir. Ne kadar ilginçtir ki, insanoğlu her iki yolla da üzerinden geçmek veya bu meseleyle başa çıkmak için Yaratıcıdan gelen bu vicdani çağrıyı kendi yönetmek için yöntemler bulmuştur.

Bu krize yanıt olarak, diğer dini ifadelerin aksine insanoğlunun bulmaya, yaklaşmaya ya da Tanrı’ya ulaşmasıyla alakalı değil aksine Tanrı’nın insanoğluna ilişkisel bağlamda güvenilir bir yanıta karşılık olarak takip ettiği İsa’nın yaptıkları ve kişiliği aracılığıyla gerçekleştirilen bir çözüm önermek isterim. Bu yüzde, bunun güçle, zayıflıkla ya da insanoğlunun kişisel becerileriyle alakası yoktur. Arınma temizlenme, bizim tarafımızdan değil de Tanrı tarafından karşılıksız bir lütuf olarak bahşedilen yoldaşlık ve Tanrı’ya tapmayla sonuçlanır.

Titus 3:5
5 Ama Kurtarıcımız Tanrı iyiliğini ve insana olan sevgisini açıkça göstererek bizi kurtardı. Bunu doğrulukla yaptığımız işlerden dolayı değil, kendi merhametiyle, yeniden doğuş yıkamasıyla ve Kurtarıcımız İsa Mesih aracılığıyla üzerimize bol bol döktüğü Kutsal Ruh ’un yenilemesiyle yaptı.

Romalılar 6:23
23 Çünkü günahın ücreti ölüm, Tanrı’nın armağanı ise Rabbimiz Mesih İsa’da sonsuz yaşamdır.

Efesliler 2:8-9
İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı’nın armağanıdır. 9 Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.

1. Yuahnna 1:7
7 Ama O ışıkta olduğu gibi biz de ışıkta yürürsek, birbirimizle paydaşlığımız olur ve Oğlu İsa’nın kanı bizi her günahtan arındırır.

Yuhanna 1:9
9 Ama günahlarımızı itiraf edersek, güvenilir ve adil olan Tanrı günahlarımızı bağışlayıp bizi her kötülükten arındıracaktır.

Hristiyanlığa inanmanın diğer dini ifade etme şekillerinden farklı olmadığın su ile vaftiz etme törenini göz önünde bulundurarak iddia edebilirsiniz ve bu görüşünüze bazıları için kilisede kimlik sahibi olmak için yapılan normal bir yıkanma gibi göründüğü için ben de katılıyorum ancak esas itibariyle sahte inananlardan başka kimler arınmamıştır ki. İnancın merkezi prensibi olan gerçek vaftiz etme olayı ilk önce yargısal olarak bütün inananları dürüst insanlar olarak ilan ederek kurtarıcı gibi kişisel değişim aracı olan ve yeniden canlanma sürecinde içeriden gelen bir dönüşüm getiren Kutsal Ruh ‘un dönüşümüyle beraber onları günahlarından arındıran İsa’nın kusursuz ve kıymetli kanının tesirli ve arındırıcı sembolü ya da dışarıya yansıyan işareti olarak işlev görmektedir. Bu yüzden su ile vaftiz etme eylemi, bir sıvıdan oksijen ve hidrojen elementlerinin birleşmesiyle ortaya çıkan faydaya tanıklık veya şahadet etmek için gelmedi, aksine İsa’nın kurtarması ve Kutsal Ruh ‘un yaşam veren suyunun bir güç kaynağı olarak bünyesinde bulunarak, o kişinin kalbinin ve hayatının değiştiğinin kanıtı olarak bulunmuştur. Günahlardan arınma ve Kutsal Ruh lütuflarını veren Tanrı’nın kendisidir ki bunlar vaftiz yapan kişilerin suya sokup çıkarma çabalarıyla var olmamıştır. Bu yüzden suyla vaftiz etme, Tanrı’nın cennete ait gerçekliğiyle ilgili gücünün sadece bir anlık bakışıdır. İnsan iradesi ve fıtratıyla doğan dini aktiviteler gibi değil de, aksine rahimde yeni bir insana hayat verme işlemi gibi yükseklerden doğan ya da İsa ve Kutsal Ruh ile tekrar doğan Tanrı’nın başlatmasıyla beraber olan bir şeydir. Bu yeni doğma olayı Hindu ve Budistlerin tekrardan dünyaya gelme kavramıyla karıştırılmamalıdır çünkü bu olay Onun ilk adımından sonra Onun kurtarılmasındaki inanç ve güvencin cevabına takiben Kutsal Ruh’u beklenmedik olarak bildiren İsa’nın yaptıklarının sonucudur.

Yahudilerin peygamberine göre kutsal metinler bu gerçekliği İsrail’in gelecekteki kurtarılmasına benzetmektedirler

Hezekiel 36:25-27
25 Üzerinize temiz su dökeceğim, arınacaksınız. Sizi bütün kirliliklerinizden ve putlarınızdan arındıracağım. 26 Size yeni bir yürek verecek, içinize yeni bir ruh koyacağım. İçinizdeki taştan yüreği çıkaracak, size etten bir yürek vereceğim. 27 Ruhumu içinize koyacağım; kurallarımı izlemenizi, buyruklarıma uyup onları uygulamanızı sağlayacağım.

Haham Yesha onu Çadırların Festivali ya da Sukot sırasında bu yolla söyledi

Yuhanna 7:37-39
37 Bayramın son ve en önemli günü İsa ayağa kalktı, yüksek sesle şöyle dedi: “Bir kimse susamışsa bana gelsin, içsin. 38 Kutsal Yazı ’da dendiği gibi, bana iman edenin ‘içinden diri su ırmakları akacaktır.’ ”
39 Bunu, kendisine iman edenlerin alacağı Ruh ’la ilgili olarak söylüyordu. Ruh henüz verilmemişti. Çünkü İsa henüz yüceltilmemişti.

Antik Yahudiler Tanrı’ya olan dini görevlerinde geçici bir tatmine sahiptiler ancak, Tevrat 10’da belirtildiği gibi bunlar gerçek değil sadece semboldüler. Arındırılmamız için İsa’nın sunuşu bir kere verildi ve dünyanın günahlarını alıp götüren “Tanrı’nın kuzusu olarak” ebediyete kadar kendini bir sunu olarak feda etti. Bugünlerde Yahudiler için dua etme, oruç tutma ve salih amel ayinlerinin tatmin edici olduğunu söyleyerek bir kurbana ihtiyaçları yoktur demek, Tevrat’a olan teslimiyeti inkâr etmek ve yazılmış olan kutsal metinlere karşı bir isyan ve itiraz hareketinin göstergesidir. Levililer 17:11

11 Çünkü canlılara yaşam veren kandır. Ben onu size sunakta kendinizi günahtan bağışlatmanız için verdim. Kan yaşam karşılığı günah bağışlatır.

Ne kadar Mitsva’yı uygularsan uygula, yeteri kadar yaptığını ya da Yeşaya 53’de Tanrı’nın merhamet ve lütfunun şart koştuğu Mesih aracılığıyla kurban etmenin dışındaki günahlarının af olduğunun bir garantisi var mı?

Benzer şekilde Müslüman arkadaşlar için İsa’nın ölümünü peygamberlik makamındaki bir bozukluk olarak kabul etmek, bu olayın tamamıyla Tanrı’nın görkemli planı; İbrahim’in yerine koyulan bir kefaret sağlama ve bunu geçici olarak itibarı lekelenen ve utanç içinde kalırken çarmıha gerilmeye dayanarak birçok kişinin zafere ulaşmasını sağlayan ve neşeli amaca ve olaya ulaşan kişi üzerinden gerçekleştirmiş olduğunu tamamıyla kaçırmaktadırlar, İbraniler 2:9-18; 12:2.

İsa’nın Çarmığa Gerilmesi ve İslam

Sonuç olarak, İsa sana tamamıyla ve bütünüyle tatmin olacağın ve ruhunu tazeleyebileceğin yaşam suyunu verebilir ve Cennetin Babası seni bu suya gönderse bile, senin o sudan içmene izin vermeyecektir. Bu yüzden son olarak seni Samiriyeli o kadınının yaptığı gibi, seni tekrar susuz ve yüksekte bırakacak sahte dinlerden, tarikatlardan ve felsefelerden uzak durarak, ruhunun susuzluğunu giderecek bu yaşam veren suyu istemeye davet ediyorum.

Yuhanna 4:10, 13-14
10 İsa kadına şu yanıtı verdi: “Eğer sen Tanrı’nın armağanını ve sana, ‘Bana su ver, içeyim’ diyenin kim olduğunu bilseydin, sen O’ndan dilerdin, O da sana yaşam suyunu verirdi.” 13 İsa şöyle yanıt verdi: “Bu sudan her içen yine susayacak. 14 Oysa benim vereceğim sudan içen sonsuza dek susamaz. Benim vereceğim su, içende sonsuz yaşam için fışkıran bir pınar olacak.”

Son olarak İsa seni davet ediyor!

Matta 11:28-30
28 “Ey bütün yorgunlar ve yükü ağır olanlar! Bana gelin, ben size rahat veririm. 29 Boyunduruğumu yüklenin, benden öğrenin. Çünkü ben yumuşak huylu, alçakgönüllüyüm. Böylece canlarınız rahata kavuşur. 30 Boyunduruğumu taşımak kolay, yüküm hafiftir.”

 

Tanrı’yla nasıl ilişki kurulur

 

Daha fazla Bağlantılar

Müslüman ve İslami kaynaklar

Türk

Ritual cleansing and purification

Leave a Reply