Paganizm ve İslam

Aşağıdaki yazılarımda çok tanrıcılığın ve putlara tapmanın İslam üzerindeki İslamiyet öncesi etkilerini yazdım.

The Crescent Moon and Star of Islam
Kabe kutsal mıdır?

İslam içinde Paganizmle ilgili olan meşhur söylentilerden bir tanesi de iddialara göre Muhammed’in sure 53:19-20’de anlattığı ve İbn-i S’ad ve Ebu Cafer Taberi gibi güvenilir kişilerin Muhammed’le ilgili olan biyografilerinden alınan ilk dönem İslam kaynaklarında tarihsel olarak kaydedilen, “Şeytani ayetlerdir”. Her koşulda bu bölüm söylenilene göre Mekkeli yerlilere, tanrıçalarının ya da El-Lât, El-Uzza ve Manat olarak bilinen bayan tanrıçaların meşrutiyetleri ve etkili bir aracılık yapmaları sonucunda, konaklama yeri olmuştur. Aksi takdirde, yakınlarını ve komşularını İslam’a döndürmek için Allah’ın 3 kız çocuğu olarak işaret edilmiştir ancak, daha sonraları ortadan kaldırılmış ve şeytandan gelen bir ayartma olarak görülmüştür. Bu sebeple de Cebrail, Muhammed’i Kuran’ın 22:52,53 ayetine işaret eden vahyin saflığını bozduğu için, 53:21,22’inci ayetle birlikte bu sahte tanrıların kaldırmasıyla eleştirmiştir.

Özetle, bu anlatılar bu akımın, daha çok Muhammed’in sırtını Mekke’ye dönerek kuzeyde Kudüs’e doğru dua ettiği ve Medineli Yahudilere kolaylık getirdiği ve sonrasında da Yahudiler onunla birlikte gelen mesajını şiddetle reddettiklerinde onları Medine’den kovduğunda fikrini değiştirmesindeki gibi ikili olma durumunu göstermektedir.

Bütün bu mesele İslam’ın “Şahadet” gibi katı bir bildirisindeki merkezi inanç ilkesiyle, Tanrı’nın tek olmasını ve gerçek bir peygamber olarak Muhammed’i hata yapmaktan ilahi bir şekilde koruyan “İsmet” öğretisiyle birlikte Muhammed’in rolünün meşrutiyetiyle ilgilenen bir inanç formülüyle ki bu durumda Cebrail’in Muhammed’e Allah’ın kelamlarını yanlış hale getirmesinden dolayı yaptığı kusursuz dikte göz önünde bulundurulduğunda, çatışmaktadır. Benzer şekilde Muhammed’in diğer vahiylerinden belki de kişisel üretme ya da şeytani esinlenme olma ihtimalleri göz önünde bulundurularak, şüphe duymak mantıklı gelebilir.

Sonuç olarak bu, sevilen ve saygı duyulan bir peygamber olarak Muhammed’i hoş olmayan ve kötüleyen bir temsil olabilir ancak, Müslüman savunucular tarafından basit bir şekilde bu olayı bir test olarak ya da tamamıyla edebiyatın hep beraber inkâr edilmesi olarak görüldüğü için, doğaçlama ifadelerden ciddi ölçüde ayrı tutulmalıdır.

 

Tanrı’yla nasıl ilişki kurulur

 

Daha fazla Bağlantılar

Müslüman ve İslami kaynaklar

Türk

Paganism and Islam

Leave a Reply